sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Välttämisruokavalio

Heeei, täällä ollaan vielä!

Ollaan parin viikon päästä menossa sinne maitoaltistukseen ja ollaan nyt oltu jo pari viikkoa välttämisruokavaliolla, joka siis jatkuu ainakin altistukseen saakka. Poissa pelistä ovat maitotuotteet, naudanliha, kala, soija, kananmuna, vehnä, ruis ja ohra. Pikkumiehen kannalta ruokavalion toteuttaminen ei ole hirveän vaikeaa mutta äidillä sen sijaan riittää pohtimista että mitäs tänään syötäisiin.

Kaikkein pahimmalta on tuntunut olla ilman juustoa. Olen niin suuri juuston ystävä että tekee kyllä tosissaan tiukkaa. Mitään juustonkaltaista valmistetta en edes halua kokeilla sillä en hyvä juusto vain on korvaamaton. Mutta ilman juustoakin voi elää. Kuten myös ilman maitoa, kermaa ja muita tuotteita.

Kun maitotuotteet jäävät pois ruokavaliosta, kalsium pitää saada muualta eli tässä tapauksessa purkista. Kalkkilisää otan lääkärin ohjeesta 1000mg päivässä. Proteiinin saanti pitää myös varmistaa, sillä sitä tulisi normaalisti myös maitotuotteista. Äidinmaidossa oleva proteiini napataan tarvittaessa äidin varastoista eli lihaksista jos sitä ei ruuasta saada tarpeeksi. Oma painoni on pudonnut imetyksen aikana jo vähän liikaakin ja osa on taatusti kadonnut lihasmassasta. Nyt olenkin kiinnittänyt tarkemmin huomiota proteiininsaantiin. 

Liha on tietysti aika ylivoimainen proteiininlähde nyt kun ei ole mahdollista hyödyntää kananmunaa, juustoja ja rahkaa. Kalankin puuttuminen harmittaa, sillä tykkään itse kovasti kalaruuista. Kanaa kuluu tällä hetkellä eniten, lisäksi meillä syödään possua ja mahdollisuuksien mukaan riistaa. Lihan lisäksi syön päivittäin sellaisia kasviksia, joista myös saa proteiinia. Palkokasvit kuten pavut ovat oikein hyviä. Myös parsakaalia kuluu reilusti. Ruokiin lisään usein linssejä tai papuja. 

Kaura on meillä ahkerassa käytössä, sitä menee puurona ja leipänä. Olen myös tehnyt itse mainiota siemennäkkäriä maissijauhoista ja siemenistä jota saatan napostella ihan sellaisenaan. Kuidun saannin varmistaminen on kieltämättä myös vähän haaste kun viljoja on pitänyt karsia. 

Uusin aluevaltaukseni on ah-niin-muodikas chia. Hirvittävästä hinnasta huolimatta kaupasta lähti matkaan pussi chiansiemeniä ja ainakin ravintoarvot hivelivät silmää. Nyt on testattuna chia-vanukas joka kanelilla maustettuna tai marjojen kera on aika jees. Vielä en ole keksinyt mitä muuta noista siemenistä voisi kokeilla. 

Ainainen riisi-peruna-maissipasta-lisäkeralli vähän tökkii joten ostin pitkästä aikaa quinoaa ja sehän toi kanaruokaan taas uutta makua. Täytyy kyllä silti sanoa että olen ollut aika skeptinen gluteenitonta pastaa kohtaan mutta oikeasti maissista tehty pasta ei juuri häpeä aidolle ja alkuperäiselle. Koostumus ei ole ihan niin täydellinen mutta hyvän soosin kanssa ihan menee täydestä.

Keittiön uudet tulokkaat: quinoa, chia ja gluteeniton pasta


Käytin pitkän tovin myös testaillessani eri kasvipohjaisia maitoja. Kokeiltuani lukuisat eri versiot riisi-, kaura-, kookos- ja mantelimaidoista, on ykkössuosikin paikan ottanut Alpron mantelimaito. 

Alpron mantelimaidossa on pehmein maku


Maistuu hyvältä sellaisenaan, smoothiessa ja kahvissakin toimii hyvin. Miinusta lisätystä sokerista mutta käyttömäärien ollessa itselläni niin vähäisiä olen antanut sokerille anteeksi. Nyt kun ei tule syötyä ylimääräisiä karkkeja, keksejä eikä pullia, on sokerinkin käyttö tosi vähäistä. Tavallaan ehkä hyväkin asia, että melkein kaikissa karkeissa, myös irtonameissa, on vehnää tai jotakin maitojohdannaista. Ja ihan tummaa suklaata ei pysty syömään kuin palan silloin ja toisen tällöin joten turha herkuttelu on jäänyt pois ihan vaivihkaa.

Kyllä silti tosiaan toivon että jotain selvyyttä saadaan tämän ruoka-ainesalapoliisityön tuloksena. Mutta jotta elämä ei olisi liian yksinkertaista, olen alkanut pohtia myös refluksin mahdollisuutta etenkin noissa edelleen jatkuvissa yöheräilyissä. 

Tuntuu, että äitinä oleminen on kyllä oma tieteenlajinsa, johon tarvittaisiin vähintään joku korkeakoulututkinto. 

1 kommentti:

  1. Sulla onkin pitkä lista vältettäviä! Itse olin myös imetysdietillä mutta mulla oli vain kananmuna, maito ja soija. Ja näiden poisjättäminen helpotti tilannetta koliikin osalta heti. Tällä hetkellä olen ihan omista terveydellisistä syistä maidottomalla, gluteenittomalla ja mahdollisimman sokerittomalla. Lisäksi allergioita löytyy pitkä lista.. Alkuun kaipasin leipää mutta nyt olen löytänyt ihan hyviä gluteenittomiakin vaihtoehtoja. Ja tosiaan pastoille jne löytyy korvaavat vaihtoehdot joten se ei sinänsä elämää kovasti rajoita. Rieskoja, riisipiirakoita ja perunapiirakoita olen tehnyt itse kun kaupasta ei ole löytynyt sopivia. Juustoa kaipaan myös. Itse käytän Violifen vegejuustoa koska kaipaan jotain leivälle. Suklaa on toinen mitä välillä kaipaisin kovasti.. Näin kyllä mainoksen riisimaitoon tehdystä suklaasta joten ehkä se pääsee joskus testiin. Chia siemenistä olen tehnyt geeliä ja lisännyt sitä ihan vaan puuron joukkoon. Satunnaiseen herkkuhimoon olen nauttinut riisijäätelöä joka on ihan herkkua :) Toivottavasti tilanne selkiää pian ja saatte jotain apua!

    VastaaPoista