keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Puutarhahommia ensikäyntiä odotellessa

Enää pari viikkoa ensikäyntiin lapsettomuuspolilla. En malttaisi millään odottaa. Ihme kyllä olen malttanut olla täyttelemättä esitietokaavakkeita mutta vahva veikkaukseni on, että tänään saatan niihin tarttua. Uskokaa tai älkää, rakastan kaikkien kyselyiden ja kaavakkeiden täyttämistä. En oikein koskaan ole ymmärtänyt että miksi. Ja nimenomaan kynällä täytettävät ovat niitä mieluisimpia, eivät sähköiset versiot niinkään, vaikka niitäkin usein täyttelen. Joskus olen tainnut jopa saada jonkun lahjakortin kyselyyn vastaamisesta. Tuntipalkoille siinä hommassa ei pääse mutta onpahan joku yhteiskunnallisesti merkityksellinen harrastus minullakin.

Juuri ennen ensikäyntiä pitäisi tulla kuukautiset. Ei pienintäkään epäilystä etteivätkö ne sieltä tulisi, toivon vaan, että tulevat ajallaan eivätkä niin, että pahin on päällä juuri ensikäynnin aikana. Vaikka tuskimpa siellä mitään tutkimusta tehdään mutta silti.

Viime kirjoituksessani jännäilin, millainen tunteiden tuska minut valtaa pääsiäisenä. No, juhlissa joissa olin, onnistuin aika pitkälti välttelemään kiusallista puheenaihetta. Parille henkilölle kyllä vihjasin, että ei se aina ole niin yksinkertaista, kun jotain puhetta tuli lasten saamisesta. Ja se pieni vastasyntynyt jota käytiin katsomassa oli niiiin ihana etten kestä. Sain pitää häntä pitkään sylissä ja eihän siinä voinut kuin hymyillä. Hymyily jatkui vielä kotonakin eikä pahempaa harmitusta tullut. Hyvä niin.

Olen niin iloinen, että kevät on ollut lämmin ja aurinkoinen. Olen aamuisin jostain syystä superväsynyt, mutta auringolla on päivän mittaan ihmeellinen vaikutus. Iltaisin olen puuhannut pihajuttuja ja eilen laitettiin uuteen uskoon etupihalla sijaitseva saniaisviidakko. Asuntomme edelliset asukkaat ovat rakentaneet etupihalle suuren terassin, jonka keskelle on jätetty kolo. Tuossa kolossa on kasvanut saniaisia. Mies on jo monta vuotta manannut joka suuntaan harottavaa saniaispuskaa, itseäni se ei ole juuri häirinnyt. Nyt päätimme kuitenkin kaivaa koko komeuden ylös maasta. Tilalle ajettiin uusi multa ja multaan istutin rakkaudella hankkimani liljan sipulit. Reunoille ripottelin yksivuotisia kukansiemeniä ja nyt sitten odotellaan. Kun säät hieman lämpenevät, saatan hakea vielä hieman perennoja täydennykseksi. Liljat ovat yhdessä ruusujen kanssa lempikukkiani. Aiemmin niitä ei ole pihasta löytynyt, mutta nyt toivon, että saisin niitä tulevina kesinä ihastella.

Takapihallamme toteutimme pari kesää sitten mittavan uudistusoperaation. Edellisten asukkaiden jäljiltä piha oli päässyt villiintymään oikein toden teolla. Vanha terassi purettiin ja koko pihan alueelta kaivettiin maata pois lähes puolen metrin syvyydeltä. Pahinta hommassa oli se, että koko kaivuu-urakka toteutettiin hartiavoimin lapiolla, sillä minkään valtakunnan kaivurilla ei takapihalle pääse. Kymmenittäin peräkärrykuormia vietiin vanhaa maata, kasveja ja lahoa puutavaraa kaatopaikalle. Tilalle kärrättiin kärrykuormittain uutta multaa ja uudet terassilaudat. Piha jätettiin melko yksinkertaiseksi. Isoimmalle alalle istutettiin uusi nurmikko ja reunaan jäi puoliympyrän muotoinen istutusalue. Istutusalueella on nyt muutamia perennoja ja ryhmäruusuja. Pihan toiseen reunaan jätettiin vanha korotettu istutuslaatikko, jossa on kasvanut lähinnä epämääräisiä kasvintynkiä ja viime kesänä enimmäkseen rikkaruohoa. Tänä kesänä ajattelin muuntaa laatikon hyötypuutarhaksi. Sisällä esikasvatukseen ovat jo päässeet kesäkurpitsat ja yrtit.

    Piha ennen uudistusta

     Ja uudistuksen jälkeen

     Ruusuja viime kesältä

Olen järjettömän kova suunnittelemaan näin keväisin kaikkia ihania pihajuttuja. Kesän edetessä intoni vähän lopahtaa ja monesti huomaan, että rikkaruohot ovat saaneet yliotteen. Tänä kesänä yritän olla skarpimpi. Jos esimerkiksi yrittäisin säännöllisin välein tuottaa tänne hieman kuvamateriaalia, silloin olisi myös huolehdittava rikkakasveista :)

2 kommenttia:

  1. Ihania pihakuvia!! :) meillä kans pihahommat menossa, ois ihana saada piha jotenkuten kuntoon tulevalle kesälle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihahommat on muuten tosi rentouttavia! Kukkamaata kääntäessä ajatukset pysyvät hyvin poissa ikävistä asioista. Ja mahtavaa nähdä, että edes joku alkaa kasvaa :)

      Poista