perjantai 16. toukokuuta 2014

Aukiolotutkimus ja hoitojen suunnittelu

Lapsettomuushoitojen suhteen alkaa nyt toden teolla tapahtua. Hienoa siis, että edes johonkin toiveeseeni on vastattu. Aukiolotutkimus tehtiin eilen. Samalla käynnillä tehtiin hoitosuunnitelma.

En jännittänyt aukiolotutkimusta yhtään ja olin vastaanotolle saapuessani varsin rennolla mielellä. Heti käynnin alussa hoidettiin tutkimus pois alta. Aluksi lääkäri ultrasi ja katsoi munatorvien tarkemman sijainnin. Ultraaminen ei tunnu oikeastaan miltään ja sehän nyt onkin tehty lähes jokaisella käynnillä. Seuraavaksi lääkäri laittoi spekulan paikoilleen ja alkoi pujottamaan pientä letkua kohtuun ja munatorvien suulle. Kohdun sisälle jäi laajennettava osa, joka täytettiin kohdun laajentamiseksi. Tässä vaiheessa tuntemus oli melko lievän kuukautiskivun kaltaista. Seuraavaksi kohtuun alettiin ruiskuttamaan suolaliuoksen ja ilman seosta. Ultralla lääkäri seurasi samanaikaisesti, eteneekö neste munanjohtimia pitkin. Tässä vaiheessa iski hyvin voimakas kipu. Tuntui, kuin sisäelimiäni olisi yritetty irrottaa paikaltaan. Lääkäri lohdutteli ja piti välillä taukoa. Ruiskutusta jouduttiin tekemään muutamaan kertaan ja joka kerralla kipu oli kovaa. Kivun syykin selvisi pian: oikean puolen munatorvi oli täysin tukossa ja vasemmalla puolellakin virtaus oli todella heikkoa. Aukiolotutkimus on lähes kivuton jos neste virtaa läpi normaalisti mutta tässä tapauksessa jo pelkkä kipu kertoi, että virtausta ei tapahdu. Jostain syystä otin uutisen rauhallisin mielin vastaan. Tässä yllätin itsenikin. Uutinen oli todellakin huono, mutta oloni oli kumman tyyni. Uskon, että se johtui lääkäristä, joka oli aivan ihana. Hän oli todella empaattinen ja rohkaiseva, siispä täydellinen lääkäri juuri tuohon tehtävään.

Kun tutkimus oli ohi, helpotti kipukin heti. Iltaan saakka jatkuivat ajoittaiset kivut alavatsalla mutta buranalla nekin lievenivät hyvin. Tutkimuksen jälkeen keskustelin lääkärin kanssa jatkosuunnitelmasta. Koska putket ovat tukossa, on IVF nyt meille sopivin hoitomuoto. Lääkäri laittoi meidät IVF-hoitojonoon heti ja ensimmäinen hoitokerta menee syys-lokakuun tienoille. Juttelimme lääkärin kanssa vielä mahdollisuudesta kokeilla inseminaatiota. Yhdessä totesimme, että ainakin kerran sitä kannattaa nyt kokeilla. Ultrassa näkyi nyt follikkeli täysin tukossa olevan putken puolella ja jos hyvä tuuri käy, voisi folli löytyä inssikierrossa juuri siltä puolelta, jossa vielä on pieni mahdollisuus että putkesta pääsee läpi.

Sain jo tähän kiertoon Lugesteronit käyttöön, niitä aletaan käyttämään pari päivää ovulaation jälkeen ja käytetään parin viikon ajan. Nyt tarkoitus on lähinnä testata, loppuuko tiputteluvuoto Lugesteronin avulla. Kun seuraava kierto alkaa, soitan ultraan ajan kp 9-10 tienoille ja kp 5:stä alkaen alan piikittämään Gonal-F:ää.

Lääkkeiden hinta vähän järkytti. Luget maksavat reilun euron tablettia kohti (niitä otetaan 2 päivässä) ja Gonal-F yhtä kiertoa varten lähes 150 euroa. Puhutaan, että lapsi tulee kalliiksi kun se syntyy, mutta meillä se ehtii tulla tosi kalliiksi jo ennen syntymäänsä. Onni sinänsä että mennään vuoden alkupuolta. Ehdimme varmaankin ylittämään Kelan hintakorvauskaton tämän vuoden aikana ja loppuvuoden hormonit voivat tulla jo edullisemmaksi.

Tällaista siis tänne. Aika jännää, en oikein muuta osaa sanoa.

6 kommenttia:

  1. Hienoa, että asiat alkavat edetä! Mullakin sattui aukiolotutkimus ihan tuhottomasti, mutta putket olivat kuitenkin auki. Mitenköhän noin... Jotain hämminkiä siinä mun tutkimuksessa oli ja en jäänyt ihan vakuuttuneeksi, että molemmat olivat täysin auki, vaikka kyllä lääkäri niin sanoi.

    Joo meilläkin tämä lapsenteko on maksanut jo 2000 € + kaikki omat hömpötykset (vitskut, vyöhyketerapiat, jäsenkorjauksen yms. yms. päälle). 3000 € ei edes riitä ja tässä sitä ollaan: 0 positiivista raskaustestiä.

    Mutta hienoa, että pääsette noin pian IVF:ään. Se on kuitenkin tehokkain hoitomuoto. Kyllä nämä epäonnistuneet inssitkin on käyneet raskaiksi.

    Ja tsemppiä ensimmäiseen inssiin, kun se alkaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3

      Raha on kumminkin vain rahaa, tässä mahdollista palkintoa ei voi rahalla mitata. Tietysti tuntuu epäreilulta, että toiset pääsevät toivottuun lopputulokseen automaattisesti ilman mitään ylimääräistä kulua tai kärsimystä.

      Hurjasti tsemppiä myös teille, pitäkää toivoa yllä.

      Poista
  2. Kyllä tämä yrityskin kalliiksi todellakin tulee. Meillä ensimmäinen icsi puolessa välissä ja rahaa on palannut 4000e. Ollaan tosin yksityisellä klinikalla hoidossa. Toivottavasti kaikki tämä on vaivan arvosta :)
    Tsemppiä tuleviin hoitoihin<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon <3

      Elämässä on otettava riskejä, oli ne sitten taloudellisia tai mitä vaan. Rahallisesti tämä laskettakoon sellaiseksi.

      Olen tässä ajatellut, että tämä lysti maksakoon sen minkä maksaa. Jos käy niin, että säästövarat hupenevat kokonaan tämän myötä loppuun, olen sitten valmis pihistelemään muusta. Jos sitten joudun jättämään muutaman ulkomaanmatkan välistä, laskettakoon tämä myös yhdeksi matkaksi. Ja jos lopulta nyytti meille suodaan, voin aivan yhtä onnellisena äitinä pukea pienen kierrätettyihin vaatteisiin.

      Hirmuisesti tsemppiä myös sinne!

      Poista
  3. On ikävää saada ikäviä uutisia, mutta toisaalta selkeä syy lapsettomuudelle helpottaa hoitosuunnitelman tekoa. Toivon, että suunnitelma muuttuu pian todellisiksi teoiksi, jotka tuottavat toivotun tuloksen <3

    Toivon kovasti puolestasi.

    VastaaPoista